11 DE NOVEMBRE



101 ANYS DEL FI DE LA I GUERRA MUNDIAL

La I Guerra Mundial és un fet que va cambiar a totes les persones, tant físicament com psicològicament. Això va comportar grans canvis en la societat.
És això l'únic que hem de saber sobre aquest tema?

Com el futur que som, hem de saber més coses sobre aquest tema i saber el perquè de moltes coses. 
Per això en aquest blog parlarem sobre:

  • Per què?
  • Qui?
  • Com va acabar?
  • Conseqüències.


Per què?
    Resultado de imagen de como empezo la i guerra mundial
  • La principal causa de la primera guerra mundial va ser l'assassinat del duc Francesc Ferran el qual era hereu de l'imperi austrohongarès. Després de l'assassinat de l'duc, l'imperi Austro hongarès va acusar Sèrbia de ser responsable d'aquesta tragèdia i diverses aliances polítiques i militars donant lloc a la primera guerra mundial.
  • La forta competència armamentista, les nacions volien estar a l'avantguarda amb l'últim en tecnologia bèl·lica. Això va provocar una sagnant i devastadora guerra per tot el continent Europeu.
  • La constant disputa per les colònies africanes i asiàtiques, sumades a el desig de les grans potències per explotar els seus recursos. Això va provocar que s'involucrin aliats amb interessos comercials i territorials.
  • Totes les potències implicades en la guerra tenien alguna cosa en comú i això era el nacionalisme, tots els països implicats creien ser superiors i poder dominar el món. Això sumat a les aliances militars i polítiques entre ells van detonar la creació de dos grans bàndols enfrontats.

Qui?
Resultado de imagen de quien participo en la i guerra mundialA la primera guerra mundial van actuar diverses potències de tot el món. Però es van dividir en dos grans grups: Triple Entesa i Triple Aliança.

Triple Entesa: França, Rússia, Gran Bretanya, Italia, Estats Units,Bèlgica,Japó,Sèrbia,Romania, Portugal

Triple Aliança: Alemanya, Imperi austrohongarès, Imperi Otomà, Bulgària

Com va acabar?
Resultado de imagen de final de la i guerra mundialAlemanya intenta una última gran ofensiva al llarg del front occidental acaba retrocedint, ja debilitat i amb poques forces militars aliades.


Per l'11 de novembre de 1918, Alemanya en plena revolució social, sol·licita un armistici que posa fi a la guerra amb la victòria de la triple entesa.


Com pacte de cap de guerra es va signar el 28 de juny de 1919 el tractat de Versalles entre Alemanya i les forces aliades. Allà els aliats assumeixen la derrota i se li imposen dures penes als Alemanya per conseqüència d'aquesta guerra mundial.

Conseqüències
Aquesta Guerra va tenir conseqüències polítiques, econòmiques, socials i territorials.

Polítiques

    Imagen relacionada
  • A l'acabar la primera guerra mundial van deixar d'existir quatre grans imperis, que eren les potències dominants més importants: L'Imperi Alemany, l'Imperi Rus, L'imperi austrohongarès i l'Imperi Otomà.
  • A més, van sorgir nous estats a partir de la nova organització política mundial, entre ells podem destacar països com: Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània i Turquia.
  • Després de la primera guerra mundial es dóna inici a un període de revolució i guerres civils a Rússia i es crea una nació de règim polític socialista anomenada Unió Soviètica.
  • Després de la guerra es van signar un conjunt de tractats de pau entre les potències participants, per tal d'evitar que es repeteixi un conflicte d'aquesta magnitud.



Econòmiques

  • Diversos països van patir grans pèrdues en ferrocarrils, ponts, carreteres i altres infraestructures que van afectar a la seva economia.
  • La guerra va ocasionar grans despeses als països que participaven. El que els va portar grans períodes de crisi.
  • Estats Units i el Japó, van començar a ser potències econòmiques que subministraven productes i crèdits a països afectats.



Socials
Una de les mes notòries va ser la pèrdua de vida de més de 10 milions de soldats i més de 8 milions de persones normals que van ser assassinats durant els conflictes armats.


La gran pèrdua d'homes va produir una gran crisi de natalitat i superpoblació femenina que va haver de fer-se càrrec dels treballs masculins de l'època.

Territorials
Puente destruido durante la Primera Guerra MundialVa haver-hi grans canvis territorials principalment a Europa:

  • Grans pèrdues territorials per a Alemanya.
  • Els territoris de l'Imperi austrohongarès i l'Imperi d'Alemanya van ser repartits i es van formar nous estats.
  • Es va constituir Hongria com a estat independent.
  • L'Imperi Otomà va deixar d'existir.

Crec que això és el que tots hauríem de saber sobre un esdeveniment que va canviar la vida de totes les persones de l'món, encara que no siguem d'aquesta epoca o d'aquests països. Una vegada mes us agraeixo que llegiu els meus blocs.

Crec que a partir d'avui creés un lema: 
Informa't sobre la vida i aquesta sera divertida.

Fins una altra.

1 comentario:

RECOMANACIONS

LLIBRES PER LLEGIR En Sant Jordi es solen anar a comprar llibre a les Rambles, però malgrat pel Covid-19, aquest any no serà així. Per a...